Στα βορειοανατολικά της κοινότητας Τρούλλων και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον οικισμό, είναι κτισμένο ξωκλήσι, αφιερωμένο στον Κύπριο Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο. Οι κάτοικοι των Τρούλλων, ύστερα από παραφθορά του ονόματος, συνηθίζουν να αποκαλούν τον Άγιο Νέμφωνα. Το εκκλησάκι βρίσκεται ανάμεσα σε χαμηλά βουνά, που φέρουν αραιή, ψιλή, βλάστηση και δίπλα από μερικά ανεμοδαρμένα κυπαρισσόδεντρα. Ανατολικά του ξωκλησιού είναι το μικτό χωριό Πύλα, βορειοανατολικά το τουρκοκυπριακό χωριό Πέργαμος και νοτιοανατολικά η Ορόκλινη. Ξεχωριστό, ορθόδοξο χριστιανικό στολίδι στην ερημιά του κάμπου, σωστή πνευματική όαση για τις ψυχές των πιστών της ακριτικής κοινότητας, είναι το μοναδικό κτίσμα στην περιοχή. Αποτελεί ιδανικό λατρευτικό χώρο, για όσους επιζητούν να προσευχηθούν και να κάνουν την Παράκλησή τους στον Πανάγαθο Θεό. Βλέποντας το κάποιος, φέρνει στη μνήμη του, τα πιο κάτω ποιητικά λόγια, της γραφίδας του Έλληνα νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη:
«Αυτά τα εκκλησάκια: Το πείσμα του λαού, έξω στην
ύπαιθρο – το πείσμα του που βάσταξε αιώνες.»
Η χρονολογία οικοδόμησης του ξωκλησιού παραμένει άγνωστη. Κάποιες τοιχογραφίες που διασώθηκαν στο εσωτερικό του, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στέφανου και του Αγίου Νεοφύτου, σύμφωνα με ειδικούς αρχαιολόγους και αγιογράφους, ανήκουν στο 17ο ή 18ο αιώνα. Η τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου έπαθε σημαντικές φθορές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής παράστασης της δρακοντοκτονίας. Διασώθηκε η μορφή του Αγίου, με καταστραμμένο μέρος του προσώπου της, το κοντάρι με το οποίο σκότωσε το δράκο, καθώς και η στρατιωτική στολή με το χιτώνα του Αγίου. Δίπλα από το φωτοστέφανο του Αγίου είναι αγιογραφημένο αγγελάκι. Στην τοιχογραφία διακρίνεται το κεφάλι και η χαίτη του αλόγου πάνω στο οποίο είναι καβαλάρης ο Άγιος.
Σε τοιχογραφική παράσταση στην οποία ήταν αγιογραφημένοι περισσότεροι των τριών – τουλάχιστον – Αγίων, διασώθηκε μόνο η ζωγραφική εικόνα του Πρωτομάρτυρα Αγίου Στέφανου. Ο Άγιος παριστάνεται ολόσωμος, φορώντας στολή ιεροδιακόνου και με φωτοστέφανο γύρω από το πρόσωπό του. Δεξιά και αριστερά του φωτοστέφανου διακρίνεται φθαρμένη εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του Αγίου.
Σε μια μικρή αγιογραφική παράσταση, η οποία μαζί με άλλες ισομεγέθεις της, βρίσκεται μεταξύ μεγαλύτερων αγιογραφιών, δυστυχώς καταστραμμένων, εικονίζεται ολόσωμος, ο Άγιος Νεόφυτος ο έγκλειστος. Στην παράσταση, είναι αγιογραφημένο και ένα πρόσωπο σε στάση γονυκλισίας, μπροστά από τα πόδια του Αγίου. Ένεκα των φθορών της τοιχογραφίας, δεν διευκρινίζεται αν προσφέρει κάτι στον Άγιο, ή αν πρόκειται για τον δωρητή της αγιογραφίας. Στο βάθος της παράστασης, με πολλή προσοχή, μπορεί κάποιος να εντοπίσει παράσταση της Σταύρωσης Θεανθρώπου.
Με την πάροδο του χρόνου το εκκλησάκι έπαθε φθορές, με κυριότερη την καταστροφή της καμαρωτής στέγης του. Οι χριστιανοί της κοινότητας Τρούλλων στην προσπάθειά τους να επιδιορθώσουν την στέγη, κατασκεύασαν νεότερη, αμφικλινή, την οποία κάλυψαν με «γαλλικού τύπου» κοκκινωπά κεραμίδια. Ήταν μια ατυχής επιδιόρθωση, αφού οι χωρικοί, μάλλον για οικοδομική ευκολία τους, δεν ανακαίνισαν την οροφή όπως ήταν αρχικά κατασκευασμένη, δηλαδή να έχει σχήμα καμαρωτό. Ευτυχώς όμως, έγιναν προσπάθειες επιδιόρθωσης του ναού, διαφορετικά θα κατερειπωνόταν και ίσως εξαφανιζόταν. Σημαντική ζημιά από τις καιρικές συνθήκες μέσα στο μακρύ πέρασμα του χρόνου, υπέστησαν και οι τοίχοι του ξωκλησιού.
Η όλη εικόνα που παρουσίαζε το εκκλησάκι, περιήλθε στην αντίληψη των αρμοδίων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι επέδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον. Έτσι, το αναφερόμενο Τμήμα, αναγνωρίζοντας την αξία του ιερού κτίσματος, το 1992, το κήρυξε αρχαίο μνημείο (Β΄ Πίνακα). Το 1996 ύστερα από πρωτοβουλία του πιο πάνω αναφερόμενου Τμήματος και της Action Cooperation and Trust του U.N.D.P., αποφασίστηκε συνεργασία τους, για επαναφορά του ναού στην πρώτη του μορφή, καθώς και συντήρηση των τοιχογραφιών του. Το έργο εκτελέστηκε με επιτυχία, χαρίζοντας στο ναό εσωτερική και εξωτερική ομορφιά και στους κατοίκους των Τρούλλων χαρά και ανακούφιση, αφού το εκκλησάκι τους επανήρθε στην κανονική του μορφή, όπως το έκτισαν οι πρόγονοί τους.
Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος και το κτίσμα έγινε από ακανόνιστου σχήματος και διαφόρων μεγεθών λαξευμένους ασβεστόλιθους, που σε αρκετές περιπτώσεις δένονται μεταξύ τους με μικρά χαλίκια. Έντονη και εντυπωσιακή παρουσιάζεται η αρμολόγηση στους εξωτερικούς τοίχους του ναού. Το εσωτερικό κτίσμα της καμαρωτής στέγης είναι συμμετρικό και έγινε με ορθογώνιους ασβεστόλιθους. Το εκκλησάκι έχει μόνο μια είσοδο στη νότια πλευρά και δεν φέρει κανένα παράθυρο. Σε περιπτώσεις που η είσοδος παραμένει κλειστή, λιγοστός φωτισμός εισέρχεται από τρεις μικρούς κυκλικούς φωταγωγούς που βρίσκονται στη μέση της ανατολικής πλευράς του Αγίου Βήματος. Το δάπεδο του ναού είναι σκεπασμένο με μεγάλα, τετραγωνικού σχήματος λευκά μάρμαρα.
Το Άγιο Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με μικρό, ξύλινο εικονοστάσι, το οποίο κοσμείται με τέσσερις προσκυνηματικές εικόνες. Δεξιά του Βημόθυρου είναι οι εικόνες του Χριστού και του Αγίου Νεοφύτου, ενώ αριστερά είναι οι εικόνες της Παναγίας Γκυκοφιλούσας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η Αγία Τράπεζα του ναού είναι μονοκίονη – στηρίζεται σε χαμηλή λίθινη κολόνα – αρκετά μικρή και καλυμμένη με πορφυρένιο ύφασμα.