Στα νοτιοανατολικά παράλια της επαρχίας Λάρνακας, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη, στην εύφορη κοιλάδα του Πεντάσχοινου και σε ύψος μόλις 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει κάπου έξι χιλιόμετρα, είναι κτισμένη η όμορφη κοινότητα Αγίου Θεοδώρου.
Συνορεύει στα βορειοανατολικά με την Κοφίνου – τρία χιλιόμετρα, βορειοδυτικά με τη Σκαρίνου – τέσσερα χιλιόμετρα, ανατολικά με την Αλαμινό – πέντε χιλιομέτρα, νοτιοδυτικά με τη Χοιροκοιτία και την Τόχνη – τέσσερα κι έξι χιλιόμετρα αντίστοιχα, νότια με τον Ψεματισμένο – τέσσερα και το Μαρώνι – πέντε χιλιόμετρα. Η γεωγραφική θέση της κοινότητας είναι τέτοια, ώστε εύκολα οι κάτοικοι μπορούν να μεταβούν σύντομα και εύκολα, σε τρεις τουλάχιστον πόλεις, δηλαδή τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, που απέχει κάπου 45 χιλιόμετρα και τη Λεμεσό γύρω στα 27 χιλιόμετρα.
Για να επισκεφθεί κάποιος τον Άγιο Θεόδωρο, με σημείο εκκίνησης οποιαδήποτε πόλη της Κύπρου, πρέπει πρώτα να φτάσει στον κυκλοφοριακό κόμβο της Κοφίνου. Από εκεί, αφού χρησιμοποιήσει το δρόμο που διαπερνά την αναφερόμενη κοινότητα και ο οποίος να σημειωθεί ότι αποτελεί μέρος του παλιού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, κάπου ενάμισι χιλιόμετρο στη νότια πλευρά, θα συναντήσει ένα φιδίσιο πλαγιόδρομο, ο οποίος μετά από απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, τον οδηγεί στο χωριό.
Από αυτό το δρόμο, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, η θέα προς τα δεξιά είναι πανοραμική και αποτελεί πραγματικά «χάρμα οφθαλμών». Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη απλώνεται μέρος της καταπράσινης, δεντροφυτευμένης κοιλάδας του Πεντάσχοινου, που περιβάλλεται στα νότια από το βουνό «Κόπελλοι» και στα βόρεια από το βουνό «Μαρμαρόκρεμμος». Η φυσική εικόνα προσφέρει στον επισκέπτη το πρώτο ζεστό καλωσόρισμα. Παράλληλα η εισπνοή του δροσερού θαλασσινού αέρα, του ζυμωμένου με τις υπέροχες, ξεχωριστές μυρωδιές της ελιάς και της χαρουπιάς, της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς, των οργωμένων χωραφιών και των ποικιλόχρωμων αγριόθαμνων, προϊδεάζει τον επισκέπτη για το ευχάριστο, υγιεινό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Μετά τα πρώτα κτίσματα του χωριού, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βρίσκεται το νεόκτιστο οίκημα των «Εθνικόφρονων Σωματείων» και λίγο πιο κάτω ένα υπαίθριο καφενεδάκι, στο οποίο μαζεύονται οι κάτοικοι τις ελεύθερες ώρες τους. Εκεί απολαμβάνουν το καφεδάκι τους και αφήνουν μέρος της καθημερινής κούρασης από το συνεχόμενο μόχθο της βιοπάλης, συζητούν και σχολιάζουν την επικαιρότητα, διεκπεραιώνουν μικροσυναλλαγές και ψυχαγωγούνται με επιτραπέζια κυπριακά παιγνίδια.
Ο πυρήνας του χωριού είναι απλωμένος κατά μήκος των πλευρών της κοίτης του ποταμού, ενώ αρκετές κατοικίες είναι κτισμένες στις παρυφές της βουνοπλαγιάς, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του οικισμού. Εκτός από την έκταση που καταλαμβάνει το «παλαιό» χωριό, τις τελευταίες δεκαετίες, στη γεωγραφική ζώνη του Αγίου Θεοδώρου, κοντά στην παράλια περιοχή, αναπτύχθηκε ένας νέος, σύγχρονος τουριστικός οικισμός, η δημιουργία του οποίου συνέβαλε στην κατακόρυφη αύξηση των οικιστικών μονάδων της κοινότητας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου καταλαμβάνει έκταση 38,10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή κάπου 28.480 στρέμματα γης. Παλαιότερη γεωργική απογραφή, που έγινε το 1947, κατέδειξε πως το χωριό είχε έκταση 37,48 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που ισούνται περίπου με 28.016 στρέμματα γης.